Св. мчци Терентий и Неонила и чедата им, Преп. Стефан Саваит, Св. мчца Параскева, Св. Димитрий, митр. Ростовски - информация за празника и кой празнува

28 Октомври – Св. мчци Терентий и Неонила и чедата им, Преп. Стефан Саваит, Св. мчца Параскева, Св. Димитрий, митр. Ростовски

Имен ден празнуват: Лъчезар, Лъчезара, Параскева

Параскева произхождала от семейство на благочестиви християни от Икония, Мала Азия. Била единствена дъщеря и наследила голямо богатство. Християнската й добродетелност я правела безразлична към земните блага и изкушения. Тя се отдала на скромен и смирен живот и раздала наследството си за дрехи на голите, за храна на бедните и гладните, за подслон на странниците.Това предизвикало злоба и у съгражданите й езичници. И когато през 303 г. започнали гоненията срещу християните, заловили Параскева. Изпратили я на съд, но съдията бил запленен от красотата на девицата. Опитал се с добро да я склони да се отрече от вярата си и я поискал за съпруга.

Параскева не се съгласила и това разгневеният съдия, който заповядал да я бият жестоко. Но Бог лекувал раните на мъченицата и й давал необикновена сила.

Един ден неочаквано за всички Параскева поискала да отиде в езическото капище. Съдията се надявал да се покае, но тя с поглед и молитва съборила идолите и те се разпилели.

Съдията обезумял от ярост и заповядал да изгорят мъченицата на клада. Когато видял, че огънят гали полумъртвото й тяло, наредил да отсекът главата на мъченицата с меч.

Така завършил славния живот на св. великомъченица Параскева.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар