05 Септември - Св. пророк Захария и праведна Елисавета - информация за празника и кой празнува

05 Септември – Св. пророк Захария и праведна Елисавета

Имен ден празнуват: Бети, Бетина, Елза, Ели, Елиза, Елизабер, Елизар, Елизара, Елисавета, Зара, Заре, Зарка, Зарко, Захари, Захарий, Захарин, Захарина, Захария, Захаринка, Захра, Изабел, Изабела, Исабела, Светлозар, Светлозара, Светозар, Светозара

Църковен празник Св. пророк Захария и праведна Елисавета, родители на св. Иоан Кръстител.

Захарий бил син на свещеника Варахия, а съпругата му Елисавета била сестра на Анна, майка на св. Дева Мария.Двамата живели по времето на цар Ирод (6 век пр. Хр.). Св. Захарий бил свещеник от Хеврон.

Нямали деца до дълбока старост. Но веднъж, когато св. Захарий бил на смяна и трябвало да покади в Йерусалимския храм, му се явил Архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди син. Той трябва да бъде наречен Йоан. Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му отнел гласа, до момента, в който се сбъдне предреченото. Скоро след като се прибрал у дома си, св. Елисавета заченала.

Пророк Захария е един от 12-те т.нар. „малки“ пророци (защото техните книги в Библията са по-малки в сравнение с тези на „големите“ пророци Исайя, Йеремия, Йезекиил и Даниил). Живял е през VІ в. до Христа.

Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара от войници, защото не казал къде е синът му. Това била годината, в която по нареждане на императора избивали родените в годината на раждането на Исус. Императорът бил уплашен, че наричали Исус Цар на юдеите и че може да има претенции към властта.Света Елисавета, пазена от Бога, заедно със сина си живеела в разтворилата се планина. По Божие повеление за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с обилен плод. Когато майката и синът искали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а след това отново се изправяло.

Четиридесет дни след убийството на Захария, Света Елисавета също починала. Тогава Свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълнолетие и пазен в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар