14 Септември - Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен (Кръстовден) - информация за празника и кой празнува

14 Септември – Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен (Кръстовден)

Имен ден празнуват: Кръстан, Кръстана, Кръстомир, Кръстьо, Кръстю, Кръстин, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстенка, Къна, Кънчо, Ставри, Стайка, Стайко

Православна църква извършва поклонение на кръста Господен 4 пъти в годината: на 3-тата неделя от Великия пост (Кръстопоклонна), на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Според обичая на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.Света Елена, майката на император Константин Велики била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който преди 2 века е бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерила пещерата на гроба, както и 3 кръста.  Христовият кръст познали, когато чрез докосване с един от тях наскоро починал човек възкръснал.

Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст е положили в главната Йерусалимска църква.

По-късно над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Осветили го тържествено на 14 септември 335 г.

От тогава на този ден се събират хиляди поклонници. За да могат да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „въздвижва“ над главите на присъстващите.
От това „въздвижение“ получава своето име и празникът.

Според обичая на Кръстовден се спазва строг пост.

Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон.От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На този ден се „осветява“ семето за посев.

В някои райони на страната празникът е известен с името Гроздоберник, защото започва гроздоберът.

На този ден празнуват лечителите, които лекуват болен кръст, изкълчени и навехнати крайници и оправят счупени кокали.

Традиционната трапеза на този ден включва зелник с праз лук и печена тиква.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар