16 Септември - Св. Людмила Чешка - информация за празника и кой празнува

16 Септември – Св. Людмила Чешка

Имен ден празнуват: Людмил, Людмила, Люси

Православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка.

Света Людмила (около 860 – 15 септември 921) е първата чешка светица. Благодарение на родствените връзки тя може да бъде наречена прамайка на чешките крале и на по-голямата част от чешките кралици. По нейно време се полагат основите на християнизацията по чешките земи.За живота и са останали 2 легенди. Според Кристиановата легенда тя е родена в Мелник (днес в Средночешкия край) в семейството на Славибор, княз на славянското племе.

Според старославянската легенда, Людмила произхождала от сръбските земи, в ранната си младост била възпитана като езичничка и принасяла жертви на славянските божества. През 874 или 875 г. тя била омъжена (на 14 или 15-годишна възраст) за княз Борживой. За 14-15 години брак Людмила ражда най-малко 6 деца – трима синове и три дъщери.
През 883 г. приемат хриустиянството, което вече се разпространявало в чешките земи.

Заради стремежа на Борживой и Людмила да покръстят Чехи, езичниците ги изгонват от страната. След известно време княжеската двойка се завръща и управлява няколко години, а след това се оттегля в крепостта Тетин, близо до град Бероун.

След смъртта на Борживой след кратко регентство на великоморавския княз Сватоплук на престола се възкачва синовете. Людмила взема дейно участие във възпитанието на внуците си Вацлав и Болеслав (по-късно княз Болеслав І).
Снахата на ЛюдмилаДрахомира, ревнува поради това, че свекърва й има голямо влияние върху децата й наела убиец да я убие.В житието на светицата се разказва, че убийците й я удушили със собствения й воал в нощта на 15 срещу 16 септември 921 година.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар