20 Септември - Св. великомъченик Евстатий - информация за празника и кой празнува

20 Септември – Св. великомъченик Евстатий

Имен ден празнуват: Олга, Олег, Оля

Православната църква почита паметта на Свети великомъченик Евстатий.

Преди да приеме християнството Евстатий бил възпитан в етническите традиции и носел името Плакида. Осъзнал, че тези традиции са грешни приел християнството със съпругата си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.Когато по-късно изгубили имуществото си и им се наложило да живеят в нищета. Евстатий разбрал, че приятелите му били до него само заради богатството му. Семейството се преселило там, където никой не ги познавал – в Египет, където съпругата му била отвлечена от разбойници, а след това синовете му се изгубили в пустинята. И така Евстатий останал сам и бил принуден на извършва тежък труд.

След 15 години Евстатий отново бил повикан от император. Там той открил сред двамата войници синовете си. На едно тържество разпознал в една от слугините съпругата си и цялото семейство се събрало заедно.

Радостта им била кратка, защото пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал, че отдавна е приел християнството.

Тогава императорът заповядал цялото семейство да бъде подложено на мъчения и по-късно починали. Телата им били погребани от праведни християни и чудотворните им мощи днес се намират в базиликата „Свети Евстатий“ в Рим.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар