18 Април - Преп. Йоан. Св. мчк Виктор - информация за празника и кой празнува

18 Април – Преп. Йоан. Св. мчк Виктор

Имен ден празнуват: Виктор, Виктория

Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит. Пиел монашеството още като млад млад и израснал под духовно ръководство на своя учител. Когато започнали гоненията срещу почитателите на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения заедно с учителя си Григорий. След смъртта на св. Григорий преподобни Йоан станал игумен на основания от него манастир в Цариград.Св. мъченик Виктор бил войник по време на император Марк Аврелий Философ (161-180 г.). Император Философ накарал всички войници да дадат в жертва на боговете по едно животно, но християнската вяра на Виктор не му позволила да го направи и той отказал да се подчини. Тогава Светецът бил предаден на мъчения, но останал невредим след всички изпитания.

Чрез силата на молитвите си той победил чародей, който оттогава се отказал от врачуването и станал християнин. По молитвата на светеца внезапно прогледнали ослепели войници.

Младата благочестива съпруга на един от мъчителите, Стефанида, открито прославила Христа след като видяла чудесата на Виктор, за което била предадена на люти мъчения. Светия мъченик Виктор обезглавили.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар