30 Август - Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Константинополски, Пренасяне честните мощи на св. Александър - информация за празника и кой празнува

30 Август – Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Константинополски, Пренасяне честните мощи на св. Александър

Имен ден празнуват: Алег, Алек, Алека, Алеко, Алекс, Алекса, Александра, Александрина, Александрия, Александър, Аля, Сандра, Саша, Сашка, Сашко, Сашо

Православната църква почита Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.Св. Александър бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностно защитавал вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Веднъж езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и му казал: „В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!“ И философът веднага онемял. Тогава това чудо обърнало, както самия философ и така и мнозина други към Христовата вяра. Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.

Св. Йоан Постник бил управлявал на Църквата във време на император Анастасий и починал в 595 година. Той бил четвърти по ред византийски патриарх, който носел името Йоан (пръв с това име бил светият Йоан Златоуст).

Св. Павел управлявал Църквата като патриарх 5 години. Като видял засилването на иконоборческата ерес, той се отказал от патриаршеската катедра и се оттеглил в манастир. Но със своите внушения и убеждавания за възстановяването на иконопочитанието до самата си смърт Св. Павел имал силно влияние сред хората. Умрял в 784 г., като малко преди смъртта си приел велика схима.По времето на император Петър Велики, на 30 август, мощите на св. Александър Невски били пренесени тържествено в новооснования град Санкт Петербург и положени в построената в негова памет лавра.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар