09 Декември - Зачатие на св. Анна - информация за празника и кой празнува

09 Декември – Зачатие на св. Анна

Имен ден празнуват: Ана, Ана-Мария, Ане, Анелия, Анелка, Анеля, Анета, Анка, Анко, Ани, Аника, Анимира, Анислава, Анита, Аница, Аничка, Анка, Анна, Анушка, Аня, Енита, Яна, Янаки, Янита, Янка, Янко, Яница, Янчо, Януш, Шана

Православната църква чества зачатието на Св. Анна – майка на Богородица.

В същия ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи същото име – Анна.

Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството.Тя е закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Жените на този ден не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка.

Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Според вярванията през нощта, която предхожда този ден се правят заклинания, прокоби и магии. Магьосници, вещици и врачки тогава се свързват с дявола, мъртвите и демоните. Това са часовете на нарушено равновесие между земните и божествените сили и те отиват на гробищата. Там се събличат голи и с танц и шепот баят и „свалят“ месечината в сито. Превръщат я в шарена крава, издояват млякото й и се сдобиват с лунното изобилие. Така стават силни и властват над човешкия живот и труд. Омайват злите жени, чуждите ниви и стада. като хвърлят развалени яйца, правят магии за разделяне на съпрузи, за болест, омраза и смърт.За да се предпазят от това и за да попречат да ги доближат стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от мазнина, чесън и въглени.

Вярва се, че магьосниците се превръщат в мушици и влизат в чуждите домове и кръжат около огнището. Затова, когато се забележи мушица трябва да се хване и да се изгори, за да се изгори злата сила.

На този ден се разрешава да се яде риба и пие вино.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар