18 Декември - Св. Модест, патр. Йерусалимски, Св. мчк Севастиан и дружината му - информация за празника и кой празнува

18 Декември – Св. Модест, патр. Йерусалимски, Св. мчк Севастиан и дружината му

Имен ден празнуват: Себастиан, Себастиана, Себастиян, Себастияна

Светителят Модест, архиепископ Йерусалимски, се родил в Севастия Кападокийска (Мала Азия) в християнско семейство и от ранни години имал влечение към строгия иночески живот.

Св. Модест управлявал Палестинската църква. Той възстановил гроба Господен, както и Голготския и Витлеемския храм. Св. Модест починал на 18 декември 634 година на 97 годишна възраст.Българският народът го почита наравно със св. Георги като защитник на добитъка, покровител на земеделците и овчарите.

Името на св. Модест епопулярно най-вече в района на Странджа.

На този ден се извършват различни обреди.

Впрегатните животни – биволи, коне, волове, не бива да се впрягат. Жените месят и раздават специални обредни хлябове и пити, задължително намазани с много олио, „за да е мазен вратът на добитъка“.

Ако в някой дом добитъкът често умира, домакините слагат на този ден пред иконата на светеца малко яремче или рогца от алуминий, а понякога и от сребро.

Севастиан бил началник на дворцовата стража при императорите Диоклетиан и Максимиан. Заради храбростта му и мъдростта му бил обичан от царете. Имали му пълно доверие. В началото не знаели, че Севастиан е християнин.Привлякъл към вярата към християнската вяра, включително и членове на царското семейство. По-късно затова император Диоклетиан заповядал на войници да хванат Севастиан и да го заведат на хиподрума, където го убили с тояги. Тялото му хвърлили в яма. Но една християнка, на име Лукина, като узнала на сън от явилия се св. мъченик къде се намира тялото му, взела го и го погребала в една от римските катакомби.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар