1 Януари - Васильовден

01 Януари – Васильовден

Имен ден празнуват: Вако, Вакрил, Васена, Васи, Васил, Василен, Василена, Василий, Василия, Василка, Васка, Васко, Вася, Вачко, Веса, Весела, Вeсeлин, Вeсeлинa, Веселка, Веска, Веско, Весо, Въко, Вълкадин, Вълкан, Вълкана, Вълко, Вълчан, Вълчин, Вълчо, Въльо, Вътка, Вътко, Вътьо, Въчо.

На 1 Януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики.

Празникът Обрезание Господне припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му.

Свети Василий Велики е християнски мислител, философ и писател. Той реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката като полага основите на благотворителната християнска дейност.Василий, наречен Велики още приживе, бил надарен с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.

В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата.

Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на „мръсните” дни и да предпазят хората от тях.

Празничната трапеза на Васильовден е много богата и блажна. Едни от задължителните ястия са свинска пача, петел или пуйка. Приготвят се баница или пита с късмети с дрянови напъпили клонки. На масата присъстват задължително орехи, мед, жито и ошаф. Трапезата трябва задължително да се прекъди с тамян и така да се прогонят злите духове.

Според вярванията на този ден се правят най-точните предсказания за бъдещето и могат да се напрявят най-добрите гадания.В някои райони от кромида, който е каден, нарязват на дванадесет колелца, слагат сол на всяко и ги наричат на всеки от дванадесетте месеца. На сутринта проверяват: ако солта от колелцето се е стопила, то този месец ще бъде дъждовен, ако не е, времето през този месец ще бъде ясно и сухо.

Белязани с конец листа от бръшлян се оставят под стряхата през нощта в паничка с вода. Сутринта гадаят според това, чие листо е свежо или увяхнало.

С вода, в която е натопен дрян, моми и жени мият косите си, за да са здрави и лъскави.

Първият хапка от баницата или питата с късметите, според обичая, момите и ергените слагат под възглавницата си, като вярват, че ще се омъжат (оженят) за първия когото (която)сънуват.

Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството.

Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината.

Кихне ли някой, приема се за добър знак и на името на кихналия се нарича първото родено напролет домашно животно.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар