01 Юли - Св. безсребърници Козма и Дамян. Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец - информация за празника и кой празнува

01 Юли – Св. безсребърници Козма и Дамян. Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец

Имен ден празнуват: Даме, Дамян, Дамяна, Дамянка, Козма, Красимир, Красимирa, Красинa, Куза, Кузо, Кyзман, Кyзмана

Църквата почита паметта на братята лечители от Рим – Свети безсребърници Козма и Дамян.

Св.св. безсребърници Козма и Дамян живели в Рим. Имали способността да лекуват по чудотворен начин. Не взимали за делата си пари, но в замяна искали от излекуваните да повярват в Исус Христос. За делото си търпели мъчения в тъмница и по-късно били изправени на съд, но като невинни, били освободени.Един лекар, който преди им бил учител, сега им завиждал за възможностите решил. Завел ги в планина залъгвайки ги, че там има много билки и ги убил с камъни (284 година).

На 30.VI.1469 г. били върнати мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. Тогава братята в манастира решили това събитие да бъде чествано на 1 юли всяка година.

Този ден е празник на всички лечители и билкари. Билки, които са набрани в нощта срещу Еньовден, се разпределят и сортират.

Според обичая жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което им е позволено е приготвят хляб и да го раздават за здраве.

Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Правят курбани.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар