24 Юни - Рождество на Йоан Кръстител (Еньовден) - информация за празника и кой празнува

24 Юни – Рождество на Йоан Кръстител (Еньовден)

Имен ден празнуват: Бидка, Билана, Билка, Билко, Билчо, Билян, Биляна, Даника, Даница, Даяна, Дейна, Делка, Делко, Делчо, Делян, Деляна, Дена, Деница,Деница, Денка, Денко, Денчо, Дешка, Деян, Деяна, Дянка, Дянко, Енита, Еница, Енчо,Еньо, Яна, Янаки, Янина, Янислав, Янислава, Яница, Янка, Янко, Янчо, Ярмила

Църквата чества денят на рождението на Йоан Кръстител. Родителите му, Захарий (юдейски свещеник) и Елисавета а преклонна възраст получават вест, че ще имат син. Ражда се няколко години преди Христос, за да прокара пътя на неговото учение. Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на р. Йордан.Според поверието на този ден слънцето се изкъпва в реката или морето, играе и поема своя обратен път към зимата.

Според поверието на Еньовден тревите и билките имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце жените – баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии.

От билки и най-вече еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят по една за всеки член от семейството и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена.

Еньовските венци се окачват на различни места из дома и през годината се използват за лек, с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците.

Също така с тревите и цветята, набрани на празника се увив голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.

Билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка. А тези  еньовденските билки се използват за лекуване на хората. С тях според народните вярвания се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза.Вярва се, че който види сутрин рано окъпалото се в жива вода “играещо” и “трептящо” слънце, ще бъде здрав през цялата година.

Водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало в нея.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар