10 Март - Св. мъченици Кодрат, Саторин, Руфин, Галина и др. от Коринт - информация за празника и кой празнува

10 Март – Св. мъченици Кодрат, Саторин, Руфин, Галина и др. от Коринт

Имен ден празнуват: Гала, Гален, Галена, Галентин, Галимир, Галин, Галина, Галя, Галяна

Църквата почита светите мъченици Кодрат, Киприан, Дионисий, Анект, Павел, Крискент и другите с тях.Император Декий (249–251 л.) предприл гонение против християнската вяра. Много християни били доведени в гр. Никомидия и били затворени в тъмница, някои бягали в планини и пустини, а други останали очаквайки мъчения и смърт.

Кодрат бил от знатен род, богат и уважаван от всички. Не се боял от смъртта той дълбоко скърбял за своите едноверци и сеопитвал да им помогне. С пари си откупвал да влезе в тъмницата, помагал на затворниците, утешавал ги и увещавал твърдо да пазят своята вяра и да не се боят от смъртта.

По-късно, той бил измъчван, пред целия народ. Множество християни смело обявили вярата си в Христа и двамина – Саторин и Руфин, умрели мъченически за нея. Най-после св. Кодрат бил посечен с меч.

След убийството на шестимата мъченици Кодрат, Киприан, Дионисий, Анект, Павел и Крискент били измъчвани и по различен начин погубени и останалите заловени християни.Дионисий бил заклан с нож, а Викторин, Виктор и Никифор били сложени в каменен хаван и скълцани в него. Клавдий починал след отсичане на ръцете и нозете, Диодор сам се хвърлил в приготвения за него огън и в него, като в светъл чертог, починал в мир. На Серафион била отсечена главата, Папий бил хвърлен в морето. Също и Леонид, след като претърпял множество страшни мъки от управителя Венуст, сменил Тертий, бил хвърлен в морето.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар