01 Май - Св. прор. Иеремия. Прпмчк Акакий Серски, Св. Тамара - информация за празника и кой празнува

01 Май – Св. прор. Иеремия, Прпмчк Акакий Серски, Св. Тамара

Имен ден празнуват: Еpмeлинa, ЕрменЕpмeнa, Ерменка, Еpмeнкo, Йеремия, Йермелина, Йермена, Мая, Тамара

Св. пророк Иеремия е живял 600 години преди Христа. Йеремия бил син на свещеник и бил едва на 15 години, когато Господ му заповядал да възвести волята Му на юдейския народ.

Наставлявал народа в богопочитание. Предсказал падането на Иерусалим, че народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове. Предсказва, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан. Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. Когато пораснал съпругата на бея погледнала с други очи към него, а после го обвинила в плътско желание към нея. Акакий напуснал дома на бея и се завърнал при родителите си. Отново приел християнството, но затова че вече сам се е отрекъл веднъж трябвало да изкупи вината си. Станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество. Обезглавен е в Цариград, където бил стигнал предрешен  с чалма, но когато стигнал там я свалил и започнал да я тъпче.

Св. Тамара е грузинска царица канонизирана за светица от православната църква. Тамара е старо българско име, което навлиза в Русия. Сестрата на цар Иван Шишман се е казвала Тамара.

Според древногръцката митология Мая е най-голямата дъщеря на гиганта Атлас и океанидата Плейона. Тя е най-красивата и най-срамежливата плеяда. Заедно със сестрите си са повелителка на планините. Неин син от Зевс е Хермес.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар