02 Май - Св. цар Борис-Михаил - информация за празника и кой празнува

02 Май – Св. цар Борис-Михаил

Имен ден празнуват: Боби, Борис, Бориса, Борислав, Борислава, Борка, Борко, Боро, Борян, Боряна, Богорис, Бориса

Църквата чества паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите се равнява на делото на първите апостоли.

По време на своето царуване (852-889) княз Борис извършил значителни промени в политическия и духовния живот на страната.В 864 г. покръстил и въвжел християнството като официална религия в България. Построил много храмове и манастири и се стремял да има независима Българска църква. Въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот и създаването на първите български книжовни и просветни средища са част от неговото дело.

Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий били посрещнал с радост в Плиска. Създал благоприятни условия за книжовност на старобългарски език и за подготовка на кадри за нуждите на църквата.

През 889 г. доброволно напуснал престола и станал монах в манастира край Голямата базилика в Плиска. Князът 2 пъти за кратко напускал обителта. Веднъж за да усмири разбунтувалите се привърженици на езичеството, предвождани от сина му Владимир  и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон. Втори път, за да поведе войските срещу нахлулите в българските земи маджари. Починал на 2 май 907 г.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар