06 Май - Гергьовден (Св. вмчк Георги Победоносец) - информация за празника и кой празнува

06 Май – Гергьовден (Св. вмчк Георги Победоносец)

Имен ден празнуват: Гана, Ганета, Ганетка, Ганка, Генка, Генко, Гено, Генчо, Геньо, Георги, Георгия, Гергана, Гергин, Гергина, Герго, Гери, Геро, Гето, Гечо, Гина, Гинка, Гинчо, Гиньо, Глория, Гочо, Гошо, Гуга, Гуго, Гуда, Гьоко, Гьончо, Гюргя, Гюро, Даника, Даница, Дена, Деница, Денка, Джина, Жорж, Жоржета, Йова, Йово, Кеворг, Кольо, Юра, Юри, Юрия

Св. Георги Победоносец е един от най-почитаните светци от Източното православие. Бил син на богати християни и сам станал страстен привърженик на Христовата вяра.Бил ревностен защитник на тази вяра и затова бил жестоко изтезаван и обезглавен. Става пример за „идеалния воин-християнин“ и светец-покровител на войната и войската.

Гергьовден е един от най-големите празници през годината в българския народен календар и най-големият пролетен празник.

Наричан е още Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджовдън, както и Хъдърлез и Адрелѐс, сред мюсюлмани, помаци и цигани.

Светец Георги  е покровител на земеделските стопани и скотовъдите.

Годината се разделя на 2 цикъла според народното броене: летен – от Гергьовден до Димитровден, и зимен – от Димитровден до Гергьовден.

Гергьовден е първият ден от новата скотовъдна година, доенето на млякото, клането на агнета.

Срещу Гергьовден и на самия ден се изпълняват много обичаи и обреди за здраве на хората и животните.

На този ден, рано сутринта преди изгрев слънце се почиства дома. Вратите се закичват със здравец, цъфнала клонка от плодно дръвче и люляк за здраве и оставят там, дока изсъхнат.Изпълняват се различни обреди за прогонване на злото, което може да навреди ако остане на плодовитостта и млечността на животните. Прави се защитна магия чрез използване на растения и храсти, покрити с тръни и бодли, жилещи и лютящи, със силна и натрапчива миризма- чесън, коприва, глог, къпина.

Нощта срещу Гергьовден е добра за правене на магии, тогава „играе“ заровеното имане. Свети Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. От там е дошъл и изразът: „По Гергьовден всяка капка е жълтица“.

Има поверие, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав през година, а жени, които нямат деца, ако се отъркалят по голо в сутрешната роса, ще заченат.

На празничната трапеза във всеки дом присъства печено агне или ястие от агнешко месо.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар