09 Октомври - Св. ап. Яков Алфеев, Преп. Андроник и Атанасия - информация за празника и кой празнува

09 Октомври – Св. ап. Яков Алфеев, Преп. Андроник и Атанасия

Имен ден празнуват: Аврам, Авраам, Апрам

Свети Яков Алфеев бил един от дванадесетте апостоли Христови. За Светата Църква известен като брата на св. апостол и евангелист Матей.

Яков Алфеев заедно с другите апостоли проповядвал словото Божие първо в Йерусалим и цяла Палестина, а след това и в редица близки и далечни страни.

Бил продължително време в Египет. Престоял доста време в град Острацин, където запечатал своите апостолски подвизи с мъченическа смърт. Бил разпънат на кръст.Преподобните Андроник и Атанасия, съпруг и съпруга, живеели в Антиохия през V век. Били добри християни. Андроник и Атанасия се грижели редовно да спасяват от скърби ближните наоколо. Имали постоянни грижи за болни, странници, бедни. Многобройни са добрите им дела, които придружавали с молитва и постническо въздържание

Когато децата им (на 10 и 12 год.) се разболели и починали ги обзела огромна мъка.

Атанасия била неутешима в скръбта си. Неотлъчно стояла на гроба на децата и нямала желание да се върне у дома си.

Тогава и се явил небесен вестител й предал чудна вест за блаженото състояние на децата си в небесните обители. Атанасия веднага се върнала у дома си, за да сподели радостта си със съпруга си.

Възрадвани така силно с небесната радост, двамата съпрузи решили да се откажат от всички земни радости и да посветят остатъка от живота си изцяло в служба на Бога.

Разполагал с доста земни блага, които поверили на свой сродник да използва за бедните. След това напуснали скъпия си дом с такава молитва към Бога.Атанасия постъпила в женския манастир на остров Тавена – остров в реката Нил. Андроник пък се поселил в скита, където се подвизавал старец Даниил.

Дванадесет години нищо не чул за жена си Атанасия. Един ден когато и двамата се отправили към нови места се срещнали. Тя била облечена като мъж и той не успял да я познае, но тя го познала. Решили да продължат заедно като спазват обед на мълчание. Така след много обикаляне един ден те отишли в скитата на Данаил и останали там в една килия.

След години Анастасия се разболяла и малко опреди да умре предала на Данил писмо за съпруга си с молба да бъде предадено след смъртта и. Когато тя починала и Андроик разбрал от мъка се поболял и след 7 дни починал. Погребали го до съпругата му.

 

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Facebook коментари

Добави коментар

Inline
Talkuvam.bg