26 Октомври - Св. вмчк Димитрий Мироточиви, Преп. Димитра Доростолска (Димитровден) - информация за празника и кой празнува

26 Октомври – Св. вмчк Димитрий Мироточиви, Преп. Димитра Доростолска (Димитровден)

Имен ден празнуват: Ганчо, Ганьо, Дида, Дидка, Дико, Дима, Диман, Димана, Димитра, Димитрана, Димитрин, Димитринка, Димитричка, Димитрия, Димитър, Димка, Димко, Димо, Димона, Димчо, Дина, Дичо, Драга, Драган, Драгана, Драгина, Драгия, Драго, Драгой, Драгомир, Драгомира, Драгослава, Драгостин, Драгоя, Дражо, Митко, Митра

На този ден църквата почита паметта на свети Димитър Мироточиви Солунски. Той е роден през 3 век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит.Димитър открито изповядва и слави християнската вяра и това не се харесвало на Иимператор Галерий. Хвърлили го в тъмница и още преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва.

Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.

Според народните вярвания от Димитровден започва зимата.

Една народна поговорка казва: „Георги носи лято, Димитър — зима“.

Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки.

Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден, т.нар. миши дни (“миши празници”).

През това време жените не трябва да вършат женска работа (да шият, да тъкат, да предат или плетат). За мъжете също има забрани – да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Те трябва да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.

На този ден на трапезата се слагат: курбан от овче месо, гювеч, яхния от пиле, пита с ябълки, варена царевица, печени ябълки, тиква.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар