25 Септември - Преп. Ефросиния Александрийски, Преп. Сергий Радонежки, чудотворец

25 Септември – Преп. Ефросиния Александрийски, Преп. Сергий Радонежки, чудотворец

Имен ден празнуват: Ефросиния, Сергей

Църквата почита Св. преподобна Ефросиния.

Пафнутий и съпругата му били добри християнини, които живяли през V век в Александрия. Били много богати, но нямали деца дълго време.

Когато най-после му се родила дъщеря я нарекли Ефросиния. Дали и добро образование. Когато била на 12 години майка и починала и бащата сам поел грижите по отглеждането и.Ефросиния растяла умна и красива и когато поотраснала започнала да пленява младежите. Баща я обещал на един момък, но тя мечтаела да води усамотен живот.

Така по-късно облечена в дрехи на монах Ефросиния се явила в Теодосиевия манастир и се представила като евнух Смарагд. Така там в килия, която приличала на затвор, заживяла подвижнически, в пост и молитва, до края на земните си дни.

През това време бащата идвал много пъти в манастира, разкривал скръбта си по изгубената своя дъщеря и накрая се смилили. Когато заговорил с дъщеря си не я познал. От бдения и сълзи красотата й била повяхнала. Лицето й било покрито с монашеско було.

Дълго беседвала тя с баща си. Говорила му за вечността и небесната слава, за смирението и чистотата и много други добродетели.

Казала му, че след толкова молитви дъщерята му непременно ще бъде намерена.

Беседата на дъщерята оживила натъжената душа на бащата и след като се разделил с нея, Пафнутий казал на игумена: „ Аз получих толкова много полза от тоя брат, като че намерих дъщеря си!“За света Ефросиния – тая чиста девица – не е било леко да живее сред общество от мъже. Особено тежко е било за нея свиждането й с нейния нежен баща. Тя гледала душевните му страдания и страдала не по-малко от него.

Така прекарала 38 години в манастира и когато дните на земния й живот свършвали, тя легнала тежко болна.

Когато баща и разбрал, казал че смъртта на Смарагд ще бъде за него втора загуба след загубата на дъщеря му. Твърдял, че само нему дължи оная покорност на Промисъла, с която понасял загубата на дъщеря си.

Пафнутий изпросил от игумена разрешение за свиждане със затворника за последен път. Преподобна Ефросиния, която вече чакала последния час на земния си живот, помолила баща си да остане 3 дни в манастира. Обещала да му открие нещо неочаквано. Бащата предполагал, че затворникът е имал видения за дъщеря му. И останал да чака.След 3 дни пак дошъл при отиващия си от тоя свят Смарагд. Тогава светата девица му открила, че той се намира в килията на дъщеря си. Помолила само той да се погрижи за тялото и да подари на манастира имуществото, което могло да й принадлежи.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар